Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Βιβλιοπαρουσίαση «Το Πάνθεον των Ξηρομεριτών Αγωνιστών» του Μπάμπη Κουβέλη

Η Αιτωλική πολιτιστική Εταιρεία σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) και τον Σύλλογο Φυτειωτών της Αθήνας «Το Λιγοβίτσι» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Μπάμπη Κουβέλη: «ΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ- όλων των Πολέμων από το 1821 ως το 1940-41», από τις εκδόσεις Γράμμα, την 1η Απριλίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 8:00 μ.μ. στη Στοά του βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου), Αθήνα.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:
- Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Ο Γιώργος Φερεντίνος, Καθηγητής-ιστορικός- συγγραφέας
- Ο Μπάμπης Τσελεπής, Πρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης.
 - Θα συντονίσει ο Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής Γλωσσολογίας, τ. Προϊστάμενος Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
.
Κυκλοφορεί: «ΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ» του Μπάμπη Κουβέλη
ΤΟ «ΠΑΡΩΝ» ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
Νέο βιβλίο 460 σελίδων υπό τον τίτλο «Το Πάνθεον των Ξηρομεριτών Αγωνιστών όλων των πολέμων από το 1821 ως το 1940 – 1941», καρπό της άοκνης συγγραφικής παραγωγής του, μας χαρίζει (έκδοση 2011) ο Μπάμπης Κουβέλης.
Πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο, τοπικού κυρίως ενδιαφέροντος, καθ’ όσον αναφέρεται στο σύνολο των αγωνιστών του Ξηρομέρου και της Βόνιτσας που έδρασαν στους πολέμους από το 1821 ως τον πόλεμο του 1940-41, κατά τους οποίους είτε θυσίασαν τη ζωή τους, είτε αποστερήθηκαν μέλη της σωματικής τους ακεραιότητας, της καλής υγείας τους, είτε ευτύχησαν να διασωθούν από τις κακουχίες και τα λοιπά δεινά των πολέμων.
Περιλαμβάνονται στο βιβλίο 3.260 αγωνιστές, ταξινομημένοι με αλφαβητική σειρά κατά τον τόπο της καταγωγής τους (πόλη, κωμόπολη, χωριό ή οικισμό), με αναφορά στα έτη γέννησης και θανάτου τους, στην πολεμική δράση τους, με βιογραφικά στοιχεία, περισσότερα για τους διατελέσαντες και διακριθέντες ως αρχηγούς στον Αγώνα και λιγότερα για τους απλούς αγωνιστές, όσα οι επίσημες ιστορικές πηγές διαθέτουν.
Εντυπωσιακή είναι η τυποτεχνική εμφάνιση του βιβλίου και φυσικά το περιεχόμενο, η δομή του και η τεκμηρίωσή του, καθώς και το πλήθος των εικόνων και φωτογραφιών που το διακοσμούν και συντελούν στην επικοινωνιακή πληρότητα και ελκυστικότητα.
Είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη Ακαρνάνα ή από σχολική ή άλλης δημόσιας Αρχής.

(*Μπάμπης Κουβέλης κατάγεται από τις Φυτείες Αιτ/νίας, συγγραφέας-λογοτέχνης, Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Φυτειωτών, μέλος της Αιτωλικής Πολιτιστικής εταιρείας)

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στην Kατούνα η επέτειος της 25ης Μαρτίου

Μέσα σε μια ηλιόλουστη μέρα γιορτάστηκε με ξεχωριστή λαμπρότητα και επισημότητα η 25 Μαρτίου στην Κατούνα. Πλήθος κόσμου παρέστη στη λειτουργία, στη δοξολογία και κατέβηκε στον κεντρικό δρόμο για να παρακολουθήσει την μαθητική παρέλαση. Μετά ακολούθησαν στην κεντρική πλατεία του χωριού χορευτικές εκδηλώσεις.
Tο πρωί της Παρασκευής, ανήμερα της μεγάλης εορτής, έγινε στο Πολιούχο Άγιο Αθανάσιο επίσημη Δοξολογία από τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Τριάντη, παρουσία του Αντιδημάρχου Ακτίου-Βόνιτσας Τζαβαλά Δημητρίου, του Προέδρου Κασούρα Κώστα, του επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στο δήμο Αποστολάκη Γιώργου, των δημοτικών συμβούλων, των αρχών της περιοχής, της εκπαιδευτικής κοινότητας, των προέδρων των Τοπικών κοινοτήτων του Π. Δήμου Μεδεώνος, των φορέων και του λαού της Κατούνας. Μετά την προαναφερόμενη δοξολογία, οι αξιωματούχοι και οι λοιποί εκπρόσωποι των Αρχών του Νομού μετέβησαν στο Ηρώο της πλατείας και κατέθεσαν τα τιμητικά στεφάνια.
Ξεχωριστή και συγκινητική ήταν η στιγμή όταν η δημοσιογράφος Δήμητρα Νταγιάντα διάβασε τα ονόματα των ηρώων που με τη θυσία τους και το αίμα τους καθαγίασαν τα ιερά χώματα του Ξηρομέρου.
Ακολούθως πήγαν οι επίσημοι και στάθηκαν εμπρός στο κτήριο του π. Δήμου Μεδεώνος και παρακολούθησαν την παρέλαση. Παρέλασαν με τη σειρά, οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου της Κατούνας και στο τέλος παρέλασε φορώντας παραδοσιακές στολές  το χορευτικό των αρματωμένων Σαρακατσαναίων Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας «Σταυραετοί των Αγράφων» το οποίο και καταχειροκροτήθηκε.
Στη συνέχεια ακολούθησαν παραδοσιακοί δημοτικοί χοροί στην πλατεία από το χορευτικό της ενορίας του Αγίου Αθανασίου, από συλλόγους και φορείς.














Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Γιορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 στην Κατούνα

Πολιτιστικός Σύλλογος Κατουνιωτών Αθήνας «Φίλιππος ο Ακαρνάν» 
Με λαμπρότητα θα εορτασθεί στην Κατούνα  η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821. Ο Πολιτιστικός  Σύλλογος Κατουνιωτών Αθήνας  «Φίλιππος ο Ακαρνάν» συμμετέχει στο εορταστικό πρόγραμμα με το χορευτικό του συλλόγου Σαρακατσαναίων Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, το χορευτικό της Ενορίας Αγίου Αθανασίου Κατούνας,  υπό την αιγίδα του Δήμου μας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εορτασμών έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011
10:00 π.μ: Τέλεση επίσημης δοξολογίας στον πολιούχο μας Άγιο Αθανάσιο.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν:
-Πανηγυρικός της ημέρας από την καθηγήτρια φιλόλογο του Λυκείου Κατούνας, κ. Ελένη Αθανασοπούλου.
-Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο ηρώων.
-Κατάθεση στεφάνων από δημόσιες και τοπικές αρχές, διαφόρους φορείς και Σχολεία.
-Προσκλητήριο ηρώων της περιοχής και ανάγνωση ονομάτων των ενδόξων νεκρών από την δημοσιογράφο Δήμητρα Νταγιάντα.
-Ενός λεπτού σιγή.
-Εθνικός Ύμνος.
-Αμέσως μετά θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητών των σχολείων και του χορευτικού ομίλου των αρματωμένων Σαρακατσαναίων Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας «Σταυραετοί των Αγράφων»
-Παραδοσιακοί δημοτικοί χοροί στην πλατεία από το χορευτικό της ενορίας του Αγίου Αθανασίου, από συλλόγους και φορείς.

Ο πρόεδρος                             Η Γεν. Γραμματέας
Κουτιβής Ευάγγελος               Καρέλου Αντωνία



Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Tοπικιστικές απόψεις που πληγώνουν την Κατούνα…

     .
   Με έκπληξη διαβάσαμε την διαμαρτυρία του  συλλόγου διδασκόντων των Λυκειακών Τάξεων του  Γυμνασίου Φυτειών για την κατάργηση του σχολείου τους. 
    .
   Όμως η διαμαρτυρία τους, μας  δημιούργησε μεγάλη οργή και αγανάκτηση όταν στα επιχειρήματα τους για να παραμείνει το σχολείο τους στις Φυτείες, σπέρνουν μίσος, εκτρέφουν κλίμα διχασμού σε βάρος της Κατούνας και καλλιεργούν τοπικιστικές αντιθέσεις. Να τι γράφουν οι καθηγητές (άκουσον-άκουσον!!):
     .
       «Να σημειωθεί το γεγονός της τοπικιστικής αντιπαλότητας και έντονης διαμάχης  μεταξύ των χωριών Φυτείες και Κατούνα δεδομένων της διαφορετικότητας των πολιτιστικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής. Προσφάτως, μεγάλος αριθμός μαθητών, δηλώνουν επίσημα στη διοικητική αρχή του σχολείου Φυτειών ότι σαφέστατα προτιμούν να διακόψουν τη φοίτησή τους αντί να συνεχίσουν στο Λύκειο Κατούνας. Σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει καταστάσεις όπως η προαναφερόμενη να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη».

-Αλήθεια κύριοι καθηγητές, στο πανεπιστήμιο ξέχασαν να σας διδάξουν ότι μόρφωση και καλλιέργεια σημαίνει αλληλεγγύη και ότι η καλλιέργεια σε νοσογόνες καταστάσεις του παρελθόντος όπως ο τοπικισμός, πληγώνουν και αμαυρώνουν τις τοπικές κοινωνίες;
.
-Σε ποιο πανεπιστήμιο σας έκαναν να απαξιώνετε με τέτοιο τρόπο την γειτονική Κατούνα και να επωάζεται το αυγό του φιδιού καλλιεργώντας τοπικιστικές προκαταλήψεις, σωβινιστικές απόψεις και συμπεριφορές στοχοποιώντας ολόκληρες κοινωνίες; 

-Αντιλαμβανόμαστε ασφαλώς την «αγωνία» σας για το μέλλον του Λυκειακών Τάξεων. Και μείς μαζί σας είμαστε. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουμε είναι ότι ο αγώνας σας έχει επικεντρωθεί στην ικανοποίηση τοπικιστικών εγωισμών, εκβιαστικών διλημμάτων και καλλιέργεια μίσους;

-Για ρωτήστε κύριοι καθηγητές τους μαθητές για να μάθετε ότι όλοι σχεδόν οι μπαμπάδες τους τελείωσαν το γυμνάσιο της Κατούνας. Και θα εκπλαγείτε όταν σας πουν ότι η Κατούνα τους στάθηκε σαν μάνα δίπλα τους και τα είδε όλα σαν παιδιά της.  

-Ιδιαίτερα θα πρέπει να σταθείτε στο γεγονός, ότι από το σχολείο της Κατούνας βγήκαν όσοι σήμερα (τριαντάρηδες, σαραντάρηδες, πενηντάρηδες)  διεκδικούν ηγετικές θέσεις στον αυτοδιοικητικό, επιστημονικό, πνευματικό, διοικητικό και επιχειρηματικό χώρο των Φυτειών!! Οπότε να σ' χωράνε όλοι την Κατούνα και κάθε φορά που περνάνε από δω, να παίρνουνε χώμα από ευγνωμοσύνη που φάγανε ψωμί…

-Κύριοι καθηγητές πριν λίγους μήνες το δημοτικό συμβούλιο Φυτειών και όλοι οι Φυτειώτες στη Λαϊκή συνέλευση για την συνένωση των δυο δήμων, διατράνωσαν με ψήφισμα τους, ότι ο Δήμος Μεδεώνος, όμορος με τον Δήμο Φυτειών, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της γεωγραφικής ενότητας του Κεντρικού Ξηρομέρου με ίδιες ανάγκες, ίδιες συνήθειες, ίδια κουλτούρα και ίδια δυναμική. Τι άλλαξε λοιπόν και σήμερα γράφεται ότι υπάρχει μεταξύ Φυτειών και Κατούνας διαφορετικότητα των πολιτιστικών στοιχείων!!  Οι Κατουνιώτες θεωρούν αδέλφια τους Φυτειώτες και το έχουν αποδείξει σε όλη τη διαδρομή της ιστορίας. Αυτό είναι το ευχαριστώ;

Καλά θα κάνετε να αναθεωρήσετε και μέσα στα επιχειρήματα σας να βάλετε και τον αγώνα για μια κοινωνία με ήθος, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, ισοτιμία και δικαιοσύνη. Γιατί μόνο μια τέτοια κοινωνία θα αναγνωρίσει και θα δώσει σε όλους μας ότι πραγματικά αξίζουμε.

Καλή επιτυχία στον αγώνα σας!

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΤΡΕΦΟΥΝ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ. Α! ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΦΥΤΕΙΩΝ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΔΕΛΦΙΑ!!

Μερικοί «αγράμματοι» Κατουνιώτες που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους και των παιδιών όλου του κόσμου.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Εισήγηση- Ερώτηση του Παναγιώτη Στούπα* για την ένταξη της Ελιάς ποικιλίας Καλαμών σε καθεστώς ΠΟΠ

 (* Παναγιώτης Λ.  Στούπας: Γεωπόνος, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Ελλάδος)

     Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος από την άποψη της γεωγραφικής παραγωγής ήταν και είναι γεωγραφικά και κλιματικά η πιο ευνοημένη.
 Τα προϊόντα που παράγονται σε όλη την έκταση της περιφέρειας είναι υψηλής ποιότητας, χαμηλής όμως ανταγωνιστικότητας.
Με την ένωση των τριών ιδιαίτερα παραγωγικών νομών με το θεσμό του Καλλικράτη, καθίσταται επιτακτική ανάγκη η ενιαία προσπάθεια για την προώθηση των παραγόμενων προϊόντων.
Ειδικότερα όλοι μας αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα της αύξησης του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι των άλλων χωρών, όσον αφορά την εξαγώγιμη επιτραπέζια ελιά και αρχικά την ελιά ποικιλίας Καλαμών, του κοινού αυτού προϊόντος  και των τριών περιφερειακών ενοτήτων.
Η ελιά ποικιλίας Καλαμών αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο προϊόν τόσο για την θρεπτική του αξία, όσο και για τη γεύση της. Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά λόγω του ικανοποιητικού εισοδήματος που προσδίδει στον παραγωγό, η καλλιέργεια της έχει εντατικοποιηθεί, με την συνολική πλέον εγχώρια παραγωγή να αγγίζει τους 40.000 τόνους.
Από τη συνολική αυτή παραγωγή μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών, και ειδικότερα 1.500 τόνοι ελιών έχουν λάβει πιστοποίηση ως ΠΟΠ με την επωνυμία  «KALAMATA OLIVΕ» , δηλαδή ως προϊόν της εν λόγο περιοχής. 
 Παρ’ όλα αυτά , η ΕΑΣ Μεσσηνίας δέχτηκε την επέκταση του καθεστώτος αυτού στους όμορους νομούς δηλαδή Αρκαδίας, Λακωνίας και Ηλείας.
Και πάλι όμως αποκλείει περιοχές με μεγάλη παραγωγή εξίσου ποιοτικού προϊόντος. Συγκεκριμένα η Περιφερειακή ενότητα Αιτ/νίας παράγει ετήσια περίπου 15.000 με 20.000 τόνους ελιάς ποικιλίας Καλαμών, σχεδόν τη μισή ετήσια Ελληνική παραγωγή.  
Δημιουργείται έτσι ένα προϊόν 2 ταχυτήτων. Η ελιά «kalamata olive» που θεωρείται πρώτης ποιότητας και χαίρει υψηλής τιμής, και η ελιά Καλαμών της υπόλοιπης Ελλάδος με πολύ χαμηλότερη τιμή και θεωρούμενη ποιοτικός σαν αυτή της Τουρκίας, της Αιγύπτου και Ν. Αμερικής. Όπως αντιλαμβάνεστε, το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να έχει αρνητικές συνέπειες, στο εισόδημα των παραγωγών, τη βιωσιμότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων αλλά και στο συνολικό εξαγώγιμο Ελληνικό προϊόν. Η σημαντικότερη όμως συνέπεια είναι αυτή της υποβάθμισης ενός Ελληνικού προϊόντος έναντι των άλλων χωρών.

Για τους λόγους αυτούς και επ’ ευκαιρία της παρουσίας του κ. Υπουργού, ζητάμε την αποκατάσταση της αδικίας που ισχύει από το 1993, με την καθιέρωση για το σύνολο της εθνικής παραγωγής ποικιλίας ελιάς Καλαμών ενός ενιαίου Ελληνικού Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως η Ελληνική Φέτα, με την επωνυμία «kalamata olive».

Με εκτίμηση
Παναγιώτης Λ.  Στούπας
Γεωπόνος
Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Ελλάδος

Δράττομαι της ευκαιρίας και χωρίς να καταχραστώ το χρόνο που μου δόθηκε , να επισημάνω μερικά από τα προβλήματα της περιφερειακής ενότητας Αιτ/νίας, καθώς και ορισμένες προτάσεις. Τα βασικότερα από αυτά είναι:

1.     Η περιβαλλοντική αποκατάσταση του Αμβρακικού κόλπου που αργοπεθαίνει παρασέρνοντας τόσο τους έμβιους οργανισμούς όσο και τους αλιείς της περιοχής.
2.     Η ανάγκη δημιουργίας ενός πλήρως εξοπλισμένου φυτοπαθολογικού ινστιτούτου που θα εξυπηρετεί όλη την περιφέρεια δυτικής Ελλάδος, καθώς ως τώρα όλες οι αναλύσεις στέλνονται στο Μπενάκειο Ινστιτούτο, με κύρια συνέπεια την δικαιολογημένη αργοπορία των αποτελεσμάτων, που είναι όμως καθοριστική για την αγροτική παραγωγή.
3.     Η επαναλειτουργία του ΕΘΙΑΓΕ Αγρινίου με σκοπό την εξακολούθηση της προσφοράς του σε ερευνητικό επίπεδο, ειδικά στην προσπάθεια που γίνεται στον τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
4.     Η χορήγηση αδειών για την εγκατάσταση αμπελώνων στην περιοχή του Ξηρομέρου που μετά την αποδέσμευση του καπνού και λόγω της έλλειψης αρδεύσιμου νερού,  δεν βρέθηκε άλλη καλλιέργεια ικανή να συγκρατήσει τους κατοίκους στην περιοχή.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΥΝΑΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!!

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Κατούνα έζησε  σε ρυθμούς καρναβαλικούς. Μικροί, νέοι και ενήλικες, συμμετείχαν στη μεγάλη παρέλαση και το γλέντι στην Πλατεία  όπου και κορυφώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέλαση των αρμάτων με μηνύματα εύστοχα, καυστικά και με πολύ χιούμορ. Ξεχωρίσαμε τα άρματα, που είχαν θέματα το σταμάτημα του Φράγματος Αχυρών, το κλείσιμο των σφαγείων, το τέλος του Δήμου Μεδεώνος, το κλείσιμο του ΚΕΠ, κι ένα ισχυρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες: «Εδώ το λεν Ξηρόμερο!!».
 Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης των αρμάτων και των καρναβαλιστών, ακολούθησε στην πλατεία γλέντι όπου παρά την βροχή όλοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό σ’ ένα μοναδικό ξεφάντωμα.

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Καρναβάλι στην Κατούνα

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται το Καρναβάλι της Κατούνας, θέλοντας να δώσουν μια νότα αισιοδοξίας, χαράς και κεφιού σε ντόπιους και επισκέπτες…
 Το Σάββατο 5 Μαρτίου, το απόγευμα, αποκριάτικο γλέντι στην πλατεία.
Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η μεγάλη παρέλαση που θα λάβει χώρα την Κυριακή 6 Μαρτίου 2011, στον Κεντρικό δρόμο και θα καταλήξει στην πλατεία, όπου και θα ακολουθήσει αποκριάτικο πάρτι.
Μικροί και μεγάλοι μασκαρευτείτε κι ελάτε να γιορτάσετε το καρναβάλι στην όμορφη Κατούνα.