Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΞΗΡΟΜΕΡΟ: 19 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο!!


Στις ερήμους της Ασίας και της Αφρικής, όπου ζουν οι νομάδες, μπορεί κανείς να συναντήσει περισσότερους ανθρώπους. Στο Ξηρόμερο πάντως, αυτή είναι η αναλογία: 19 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. «Πρόκειται για πλήρη ερημοποίηση δηλαδή», παρατήρησε ο νομάρχης Θ. Σώκος στη συνέντευξή του στον Δυτικά 96,1. Και μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα για το πού κατάντησαν την περιοχή οι κυβερνήσεις. 19 κάτοικοι υπάρχουν σήμερα. Αν αναλογιστούμε πόσοι απ’ αυτούς είναι υπερήλικες και πόσοι ανύπαντροι σαρανταπεντάρηδες, αν προσθέσουμε και αυτούς που εγκαταλείπουν ακόμη και σήμερα το Ξηρόμερο, τα συμπεράσματα θα είναι άκρως… απελπιστικά.
Υ.Γ: ΚΑΤΟΥΝΙΩΤΗΣ: Πράγματι κ. Νομάρχα το Ξηρόμερο  απειλείται από το φαινόμενο της ερημοποίησης, αφού οι νέοι φεύγουν προς τα μεγαλύτερα επαρχιακά κέντρα, με αποτέλεσμα τα χωριά μας, να μην μπορούν να ανανεώσουν τον πληθυσμό τους και να σβήνουν σιγά-σιγά. Με το συμπάθιο όμως μετά από αυτή την σημαντική διαπίστωση, ρωτάμε: Γιατί διασπάστηκε η επαρχία Ξηρομέρου σε δύο δήμους αφού αιμορραγεί;  Συμβαδίζει αυτό με την αναπτυξιακή πορεία των τοπικών κοινωνιών; Τι να μοιράσουμε; Να μοιράσουμε τη φτώχεια και τι μιζέρια μας; Ποιοι ευθύνονται για την ερημοποίηση του Ξηρομέρου;
Κανένας Ξηρομερίτης δεν επιθυμούσε την διάσπαση του τόπου μας, αφού η διχοτόμηση  αυτή έχει αποκλειστικό στόχο μικροκομματικές και προσωπικές επιλογές τοπικών παραγόντων της περιοχής και ασφαλώς δεν ανταποκρίνεται ούτε στην ιστορική πορεία ούτε πολύ περισσότερο στην προοπτική της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: