Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Μαθήματα Πατριδογνωσίας: Έτσι εκχώρησαν το όνομα και την ιστορία του Ξηρομέρου.

Με το ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε σήμερα οι μάσκες θα πέσουν. Στις 5 Μαΐου 2010 επίσημα πια με επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών ο σημερινός Δήμαρχος Ανακτορίου Γεώργιος Αποστολάκης και υποψήφιος στο νέο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας ανήγγειλε ότι δεν αποδέχεται την πρόταση για την ονομασία «Ξηρόμερο» και αντιπρότεινε το σύνθετο και απαράδεκτο όνομα: «Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας».
Εκείνη την ημέρα το «Ξηρόμερο» και η Κατούνα πέθανε.
Έτσι λοιπόν εάν σας ρωτήσει κανείς πότε σβήστηκε από το χάρτη το Ξηρόμερο και η Κατούνα να του πείτε στις 5 Μαΐου 2010.
Αν σας ρωτήσει ποιος απέρριψε το πατρογονικό μας όνομα «Ξηρόμερο» και ζήτησε να το αλλάξουν να του πείτε ο κύριος Αποστολάκης.
Παρουσιάζουμε το ντοκουμέντο γιατί ακούμε δεξιά και αριστερά να λένε ότι όλοι εμείς οι Κατουνιώτες ζητήσαμε την αλλαγή του ονόματος.
Δεν αντέξαμε πια… Είπαμε στον εαυτό μας, η αλήθεια και η πραγματικότητα πρέπει να ειπωθεί και να αναδειχθεί.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
Γεώργιος (Θεόδωρος ) Αποστολάκης
Κύριοι συνάδελφοι,
Η διοικητική μεταρρύθμιση του 1998 με το σχέδιο «Καποδίστριας», παρά τις σχετικές αδυναμίες, έχει αποδείξει στην πορεία του χρόνου, πως υπήρξε τομή και αναγκαιότητα και αποτέλεσε ένα θετικό βήμα στην αποκέντρωση, όμως έχει κλείσει τον κύκλο της .
Όλοι μας είμαστε γνώστες της πρόσφατης ανακοίνωσης του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», όπου στο Δήμο μας (Δήμος Ανακτορίου) που και καταργείται με τη σημερινή του μορφή, ενσωματώνονται πλέον και οι όμοροι Δήμοι : ήτοι της Παλαίρου και της Μεδεώνος ( Κατούνα) αντίστοιχα.
Και μάλιστα ορίζεται- ονομάζεται ο νέος Δήμος μας, ως Δήμος ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ, μια ονομασία που δεν σχετίζεται γεωγραφικά , αλλά και ούτε με την ιστορία του τόπου της ευρύτερης περιοχής μας, καθότι είναι γνωστόν τοις πάσι ότι η Επαρχία μας ονομάζονταν ΒΟΝΙΤΣΗΣ και ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ, ήτοι είχε από παλαιότερων χρόνων (1836) συγκεκριμένους γεωγραφικούς προσδιορισμούς που τους απάρτιζαν για μεν τη ΒΟΝΙΤΣΑ τα χωριά : Πάλαιρος, Πογωνιά, Πλαγιά, Περατιά, Αγ.Νικόλαος, Μοναστηράκι, Θύριο, Παλιάμπελα, Δρυμός, Ακτιο και η Βόνιτσα.
Για δε το ΞΗΡΟΜΕΡΟ, το αποτελούσαν τα υπόλοιπα χωριά της Επαρχίας και δη εν συνόλω 27 χωριά έναντι 11 των της Βονίτσης και με αστικό - εμπορικό κέντρο, ως γνωστόν τον Αστακό.
.
κ. κ συνάδελφοι
Το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι αναντίρρητα ένα μεγάλο εγχείρημα που αλλάζει σημαντικά το θεσμικό -διοικητικό- οικονομικό πλαίσιο , αλλά και την οριοθέτηση των Ο.Τ.Α σε σχέση με το χθες. Ο νέος Δήμος μας, κατά τη γνώμη μου , θα πρέπει να είναι βιώσιμος , αλλά και να έχει προοπτική ανάπτυξης, που θα εκμεταλλεύεται τις υπάρχουσες διαδημοτικές δομές και υποδομές .
Ως γνωστόν στην ευρύτερη περιοχή μας, τρείς ονομασίες, διαδραμάτισαν σημαντικότατο ρόλο στα τεκταινόμενα του πολιτιστικού- ιστορικού - κοινωνικού μας γίγνεσθαι και αυτές είναι οι λέξεις ΑΚΤΙΟ, ΑΝΑΚΤΟΡΙΟ και ΒΟΝΙΤΣΑ.
Εξ αυτών η απήχηση της λέξης ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΝ, αν και υπήρξε αρχαία πόλη της Ακαρνανίας απ΄ το 630 π.χ (ιδρύθηκε από τους Κορίνθιους), αν και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας , δυστυχώς η ονομασία της είχε καθαρά τοπική εμβέλεια και στα στενά όρια της τ. Επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου.
Αντιθέτως η Βόνιτσα, που εμφανίζεται τον 4ο μ.χ αιώνα, δηλ. την εποχή που οι Βησιγότθοι κατέστρεψαν το αρχαίο Ανακτόριο κι όσοι απ τους κατοίκους γλύτωσαν έκτισαν τη Βόνιτσα στη θέση που βρίσκεται σήμερα, γνώρισε μεγάλη ακμή, ιδίως τον 11ο και 12ο μ.χ αιώνα, κατέχοντας τη πρώτη θέση ανάμεσα στις Επισκοπές Ναυπάκτου και Άρτας και της ιστορίας κατά την μεταβυζαντινή περίοδο (Δεσποτάτο της Ηπείρου, Ενετοί, Βένετοι κλ.π ).
Σημαντικός υπήρξε δε ο ρόλος της Βόνιτσας και κατά την Επανάσταση του 1821, όπου με την ίδρυση του ελληνικού κράτους καθίσταται η πρώτη πρωτεύουσα της Διοίκησης της Ακαρνανίας (καθότι αργότερα η διοίκηση πήγε στην Αμφιλοχία) και απ΄ το 1836 έως των ημερών μας, απετέλεσε πρωτεύουσα της επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου του Νομού Αιτωλ/νίας.
Με λίγα λόγια υπήρξε η Βόνιτσα μια οικονομικο -εμπορική πόλη, που η ακμή της φτάνει αδιαλείπτως μέχρι και των ημερών μας , καθιστώντας την δε αδιαμφισβήτητο αστικό - οικονομικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής μας.
Η άλλη λέξη - ονομασία απ΄ τις τρεις που προανέφερα , δηλ. το ΑΚΤΙΟ, έχει μείνει παγκοσμίως γνωστό με την ναυμαχία του Ακτίου (31 π.χ), όπου ο αυτοκράτορας της Ρώμης Οκτάβιος , με διοικητή τον Αγρίππα, κατέστρεψε το στόλο του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας βασίλισσας της Αιγύπτου, γινόμενος έτσι κυρίαρχος της Δύσης τελειώνοντας παράλληλα τον μακροχρόνιο Αγώνα που είχε αρχίσει μετά τον Καίσαρα, το 44 π.χ. για την κατάκτηση της εξουσίας στη Ρώμη.
Αποτέλεσμα αυτής της ναυμαχίας, είναι, σήμερα παγκοσμίως στα πανεπιστήμια και όπου υπάρχει σ αυτά έδρα της ιστορίας, να διδάσκεται η ναυμαχία του Ακτίου, αλλά και πλήθος τουριστών κάθε χρόνο να κατακλύζουν στον τόπο μας, για να γνωρίσουν από κοντά το ΑΚΤΙΟ όπου πριν 2050 χρόνια διαδραματίστηκε η προαναφερθείσα σημαντική για εκείνη την εποχή ναυμαχία και σφράγισε στην κυριολεξία τη μοίρα του κόσμου εκείνης της εποχής.
.
κ. κ. συνάδελφοι
Με δεδομένο ότι :
1. το ΑΚΤΙΟ με το Αεροδρόμιό του, αποτελεί σήμερα πύλη προς τον έξω κόσμο
2. Η σύνδεση τόσο του Ακτίου όσο και της Βόνιτσας με την Ιόνια και την Παρα -ιόνια οδό αλλά και με τα παρακείμενα αστικά κέντρα Λευκάδας και Πρέβεζας, δίνει στην πόλη μας αναντίρρητα άλλη πνοή (τουριστική - εμπορική και αναπτυξιακή). Και επειδή σήμερα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες όσο ποτέ άλλοτε , ο τόπος αυτός πρέπει κατά τη γνώμη μου να πάρει την ανάπτυξη που του αξίζει και να γίνει γνωστός, ως Δήμος , όχι μόνο στο νομό Αιτωλ/νίας , αλλά Πανελλήνια και Παγκοσμίως θα έλεγα.
Και τούτο δύναται να πραγματοποιηθεί όταν από γενέσεως της η πόλη μας πλεονεκτεί , καθότι έχει κληρονομήσει απ΄ την ΙΣΤΟΡΙΑ δύο πανελλήνιες - παγκόσμιες ονομασίες, που δεν νομιμοποιούμεθα κ.κ συνάδελφοι, πλέον, να τις απεμπολούμε.
Τέλος φρονώ, ότι προς αποκατάσταση της εννοιολογικής σημασίας του γεωγραφικού προσδιορισμού που σήμερα το Υπ. Εσωτερικών με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» μας ονομάζει, κατά τη γνώμη μου
λανθασμένα, ως ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ,
που περιλαμβάνει όπως και σεις γνωρίζετε και τους όμορους Δήμους ΠΑΛΑΙΡΟΥ και ΜΕΔΕΩΝΟΣ (Κατούνα),
να ονομασθεί ΔΗΜΟΣ : ΑΚΤΙΟΥ - ΒΟΝΙΤΣΑΣ με έδρα τη Βόνιτσα , για τους παραπάνω ιστορικούς -πολιτιστικούς - τουριστικούς και αναπτυξιακούς λόγους που σας ανέφερα.
Σας ευχαριστώ
Βόνιτσα 5-5-2010
Γεώργιος (Θεόδωρος) Αποστολάκης
Δήμαρχος Ανακτορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: