Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Διαμαρτυρία του δημάρχου Νίκου Σολδάτου για την σχεδιαζόμενη κατάργηση του παραρτήματος του ΙΚΑ Βόνιτσας

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον διοικητή ΙΚΑ, τον Υφυπουργό Εργασίας, τους βουλευτές του Νομού, τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη, έστειλε σήμερα ο δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος σχετικά με την σχεδιαζόμενη κατάργηση του παραρτήματος του ΙΚΑ Βόνιτσας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ  ΤΟΥ ΙΚΑ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΘΕΜΑ: Περί διατήρησης  λειτουργίας Παρ/τος Ι.Κ.Α. Βόνιτσας
                                                            
Έχουμε πληροφορηθεί ότι η Διοίκηση του ΙΚΑ έχει αναγγείλει την πρόθεσή της στο να σταματήσει την λειτουργία ορισμένων Παραρτημάτων. Η σκέψη της προέρχεται από την προσπάθεια της μείωσης των λειτουργικών εξόδων της. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, έχει αποστείλει σε ορισμένα Τοπικά Υποκαταστήματα, που σε αυτά ανήκουν τα υπό σκέψη για κλείσιμο παραρτήματα, ερώτημα για την άποψή τους.
Η Διοίκηση ΙΚΑ έχει θέσει ως κριτήρια για την μείωση των διοικητικών μονάδων της:
Α) Τον αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων
Β)τον αριθμό δικαιούχων περίθαλψης
Γ) τον αριθμό των συναλλαγών στις παροχές
Δ) την κατάθεση ΑΠΔ
Ε) την ύπαρξη όμορων μονάδων
ΣΤ) την ύπαρξη δημοτικού ΚΕΠ.
Ζ) το λειτουργικό κόστος.

Το παράρτημα ΙΚΑ Βόνιτσας λειτουργεί ως ανεξάρτητη αυτοτελής μονάδα από το 1981, ενώ η αναγκαιότητα λειτουργίας του είχε διαπιστωθεί από το 1972 που λειτούργησε ως ασφαλιστική νησίδα. Εξυπηρετεί μεγάλη ασφαλιστική περιοχή με δυσμενή κυκλοφοριακή σύνδεση, που ήταν ο σοβαρός λόγος της λειτουργίας της ασφαλιστικής νησίδας πρό της επέκτασης του ΙΚΑ σε όλη την Ελλάδα.
Τα μεγέθη του ΙΚΑ Βόνιτσας είναι θετικά για την διατήρηση του αφού τα λειτουργικά του έξοδα είναι τα πιο μικρά που μπορεί να έχει μια μονάδα ΙΚΑ:
5120 ευρώ για ενοίκιο
1400 ευρώ για ΔΕΗ-ΥΔΡΕΥΣΗ-ΟΤΕ
Το κόστος του ανθρώπινου δυναμικού δεν σταθμίζεται αφού είναι μικρό αλλά και θα υπάρχει σε κάθε μετακίνηση σε άλλη διοικητική μονάδα.
Τα ασφαλιστικά μεγέθη είναι ικανά για την διατήρηση του ΙΚΑ Βόνιτσας. Εδώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στα ασφαλιστικά μεγέθη υπάρχουν δύο περιπτώσεις που δεν δύναται να απεικονιστούν στο μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ. Είναι ο αριθμός των ενεργών ασφαλισμένων και ο αριθμός των συνταξιούχων (βέβαια στα δύο ανωτέρω μεγέθη να συνυπολογιστεί και ο αριθμός των έμμεσων μελών). Οι ενεργά ασφαλισμένοι είναι σχεδόν διπλάσιοι από αυτούς που δύναται να εμφανίσει το μηχανογραφικό του ΙΚΑ αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ασφαλιστική περιοχή του ΙΚΑ Βόνιτσας (Νεστλέ-Ανδρομέδα-Ιόνιος ΑΕ- ΑΕΓΕΚ ΑΕ- Yotihg ea-Τέφας- Δημόπουλος- και άλλο μεγάλος πλήθος) έχουν την έδρα τους σε Περιφερειακές μονάδες του ΙΚΑ. Επίσης οι περισσότεροι συνταξιούχοι μπορεί να είναι συνταξιούχοι Αθηνών, αλλά αυτοί μένουν πλέον μόνιμα στην περιοχή της Βόνιτσας, χωρίς να έχει μεταφερθεί ο συνταξιοδοτικός φάκελός τους.
Η κατάργηση του ΙΚΑ Βόνιτσας θα επιφέρει άδικα και χωρίς κανένα οικονομικό λόγο, μεγάλη ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους και στους εργοδότες, αφού τα πλησιέστερα ΙΚΑ δεν εξυπηρετούν όχι μόνο από πλευράς απόστασης αλλά και από συγκοινωνίες.
Το ΙΚΑ Βόνιτσας είναι ταυτόσημο με την έδρα του νέου Καλλικρατικού Δήμου (ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ), που θα κληθεί να εξυπηρετήσει ανάγκες στο σύνολο 3 πρώην Δήμων.
Όταν άλλα παραρτήματα με λιγότερα ασφαλιστικά κριτήρια, με μεγάλο διοικητικό κόστος, με ελάχιστη απόσταση (5 χιλιόμετρα) από άλλη διοικητική μονάδα του ΙΚΑ, δεν συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των υπό κλείσιμο παραρτημάτων, θεωρούμε ότι η σκέψη της παύσης λειτουργίας του ΙΚΑ Βόνιτσας δεν είναι μόνο άδικη και αντι-λειτουργική για το ΙΚΑ, αλλά εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα εκτός ΙΚΑ.
Την επιβεβαίωση όσων στοιχείων παραθέτουμε, την επιβεβαιώνει και η τοποθέτηση του Διευθυντή ΙΚΑ Λευκάδας, που συνηγορεί στην συνέχιση της λειτουργίας του παραρτήματος Βόνιτσας. Πιστεύουμε ότι η υπεύθυνη και τεκμηριωμένη άποψη του ΙΚΑ Λευκάδας θα γίνει αποδεκτή, αφού για να ζητηθεί από την Διοίκηση πρέπει να έχει και ένα σοβαρό βαθμό στάθμισης της σκέψης του ΙΚΑ για κατάργηση ή μη μιας διοικητικής του μονάδας.
Θεωρούμε ότι η Διοίκηση του ΙΚΑ θα σταθμίσει τα δεδομένα, όπως αυτό του πιο μικρού λειτουργικού κόστους που μπορεί να έχει μια μονάδα του ΙΚΑ, της εξυπηρέτησης που προσφέρει, των ασφαλιστικών μεγεθών που δεν μπορεί να εμφανίσει το μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ και την σοβαρή – τεκμηριωμένη γνώμη του αρμόδιου ΙΚΑ Λευκάδας. Πιστεύουμε ότι η Διοίκηση του ΙΚΑ θα κρίνει το ζήτημα με κριτήριο μόνο τα δικά του συμφέροντα , ώστε να συνεχίσει το ΙΚΑ Βόνιτσας την λειτουργία του και την εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και εργοδοτών.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: